Léčivá síla černého bezu

Bez černý – statný keř, který nám v každém ročním období nabízí nějakou svoji část jako výborný léčivý prostředek. Brzy na jaře pupeny a mladé větvičky, na podzim plody a více jak půl roku listy, které ve formě obkladu zbavují naše tělo zhmožděnin a revmatických bolestí. Na začátku léta se můžeme těšit z nádherně vonících žlutobílých květů.

Léčivou sílu květů černého bezu si můžeme nejenom ihned užít, ale hlavně uchovat na zimu, kdy ji budeme potřebovat daleko více. Připravit si můžeme kloktadlo, mast, ale i lahodnou limonádu či sirup. Usušené květy pak užívat celý rok.

Čaj z květů černého bezu

Bylinný čaj z květů je močopudný, dokáže snížit horečku, vyvolat pocení, nebo dokonce zmírnit dráždivý kašel. Působí také proti bolesti svalů a kloubů. Sušený květ černého bezu můžeme kombinovat třeba s květem lípy nebo se šalvějí.

Jak sušit černý bez

  • Sbírat bychom měli květy, které ještě nejsou úplně rozvité, ale určitě bychom si měli počkat na hezké suché počasí.
  • Květy otrhejte a rozprostřete stonky vzhůru do lísek nebo na síta, která jste předem vyložili čistým papírem.
  • Takto nechte květy ležet přes noc, kdy pěkně zavadnou a navíc se z nich většina hmyzu odstěhuje jinam.
  • Před samotným sušením ze všech květů postupně odstříhejte všechny silnější stonky.
  • Sušení by mělo být rychlé, ideální je teplota 35 až 40 ºC, při pomalejším sušení je velká pravděpodobnost, že květy zhnědnou.
  • Nasušenou drogu přesypte do sklenic s pevným uzávěrem a skladujte v tmavé místnosti.

Mast, kloktadlo a inhalace

Prvním zajímavým receptem je kloktadlo na zanícený nosohltan nebo mandle, kdy 5 gramů sušené bylinky nasypete do studené vody, přivedete k varu a ihned odstavíte. Kloktejte vychladlý a přecezený odvar.

Na drobná hnisavá kožní onemocnění můžete vyzkoušet tuto mast: Svařte 10 gramů sušených květů se dvěma lžícemi vepřového sádla ( nesoleného) ,směs přeceďte přes čisté plátýnko, nalijte do sklenice a samozřejmě nechte vychladnout.

Na chronický zánět čelních dutin, hučení v uších i bolest hlavy pomáhá inhalace ze 4 hrstí sušených květů černého bezu, 2 kávových lžiček mletého kmínu a 3 stroužků nakrájeného česneku. Všechny ingredience dejte do hrnce s vodou, 1-2 minuty povařte a pak inhalujete

Čerstvé květy černého bezu se uplatní i v kuchyni

Chutný recept

  • Z hladké mouky, vajec a piva si připravte hustší těstíčko, přidejte sůl a pepř, případně strouhaný sýr dle vlastního výběru.
  • Oprané květy berte jednotlivě za stonek, namočte v těstíčku a hned položte do rozpáleného oleje v pánvi.
  • Během smažení první strany květu odstřihávejte stonky a pak dosmažte i druhou stranu.

Takto připravené květy jsou výborné s novým bramborem, čerstvou pažitkou a rozpuštěným máslem. Milovníci sladkého mohou zkusit květy namáčet do těstíčka bez soli, pepře a sýru a po usmažení dochutit skořicovým cukrem.

Sirup z bezových květů

Domácí sirup z květů je vynikající jako sladidlo do čaje, zvláště při nachlazení. Mezi lidmi koluje spousta receptů, liší se poměrem květů, vody a cukru nebo přítomností kyseliny citronové. Někdo sirup před nalitím do sklenic povaří, jiní radí jenom mírně zahřát, aby se cukr rozpustil.

Tady je zajímavý recept:

  • Na 25 květů budete potřebovat 1,5 litru vody, 1 citron a 1 kg hnědého nerafinovaného cukru (neničí léčebné účinky byliny jako cukr bílý).
  • Květy ponořte do vody, přidejte kolečka oloupaného citronu bez jader a nechte 24 hodin stát.
  • Potom tekutinu přeceďte přes plátýnko, přidejte cukr a chvíli povařte.
  • Ještě horký sirup přelijte do vyvařených sklenic nebo lahviček, než vychladnou, postavte je dnem vzhůru.

Listy černého bezu léčí klouby a kosti

Obklady z čerstvých listů černého bezu velmi dobře působí na záněty Achillovy šlachy, různé pohmožděniny, ostruhy a nárůstky na patách či jiných kostech. Čerstvé listy mírně naklepejte, přiložte na postižené místo. Dobře obalte potravinářskou fólií a nechte působit přes noc.

Nyní máte mnoho inspirací, tak stačí jen vyrazit a sbírat!

 

Odebírejte novinky z mého blogu

Přihlaste se k odběru novinek na mém blogu a zůstaňte se mnou ve spojení. Jakmile tu bude něco nového, budete o tom vědět mezi prvními.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.