Pod exotickým názvem Enoki se skrývá penízovka sametonohá, jedlá zimní houba. Penízovka sametonohá (Flammulina velutipes) většinou roste v trsech na kmenech a větvích listnatých stromů Zřídka je možno najít penízovku na jehličnatých stromech. Houba se světle hnědě až oranžově zabarveným kloboučkem roste od října do března, což není tak typické, a dokonce snese teplotu až -10 °C. Když zmrzne, vůbec to nevadí, po skončení mrazů totiž pokračuje v dalším růstu. Tuto schopnost můžeme pozorovat i u hlívy ústřičné nebo Jidášova ucha.
Enoki se také pěstuje komerčně, a to v chladu a tmě. Takové houby mají bílou barvu. Obsah živin a biologicky aktivních látek je však shodný jako u volně žijících hub.
V Japonsku je penízovka známá jako Enoki hlavně v gurmánské oblasti. Zpracovávají se především mladé plodnice. Podobně jako Jidášovo ucho se přidává do asijských pokrmů, ať už zeleninových nebo třeba s kuřecím masem. Není je potřeba tepelně upravovat, případně minimálně, protože jinak tvrdnou a nejsou tak dobré. Většinou se krátce smaží nebo restují.
Enoki se po tisíciletí používá nejen jako potravina, ale i jako léčebný prostředek. V historii byla Enoki doceněna starými Egypťany a Číňany. V Egyptě byla považována za houbu nesmrtelnosti a byla tedy vyhrazena jen pro faraony, podobně tak v Číně, kde je považována za houbu prodlužující život
Houba Enoki je cenná pro obsah antioxidantů a bílkovin. Dále obsahuje niacin neboli vitamín B3, který je důležitý pro získávání energie ze stravy a může sloužit i k poklesu cholesterolu. Kyselina pantothenová, známá i jako vitamín B5 se podílí na metabolismu živin v těle. Nechybí ani riboflavin (vitamín B2), thiamin (vitamín B1) a vitamin B6. Z minerálních látek je pak zastoupen hořčík, mangan, fosfor, měď, železo, draslík, zinek a také vláknina
Dalšími přírodními látkami jsou glykoprotein proflamin, polysacharid galaktomannoglukan, izoflavon genistein, flavonoid velutin nebo enokipodiny A–D, látky s antibakteriálními účinky. V klinických studiích byly prokázány antimikrobiální účinnost proti houbám Cladosporium herbarum a grampozitivním bakteriím Bacillus subtilis a Staphylococcus aureus. Obsaženému flavonoidu velutinu zase studie přisuzují silné protizánětlivé působení.
Tradiční čínská a japonská medicína využívá houbu Enoki v případě nemocných jater, vysokého krevního tlaku a vysokého cholesterolu, ale také třeba pro zklidnění. V Číně jsou obyvatelé přesvědčeni o tom, že houba přispívá k prodloužení života.
V lidovém léčitelství bylo zaznamenáno použití penízovky sametonohé u léčby chronických zánětů v celém těle, ale i zánětů slinivky, dermatóz, alergie, astmatu, při nespavosti, k posílení imunitního systému nebo k posílení činnosti slinivky břišní. Příznivě působí i na snižování hladiny cholesterolu a zvýšeného krevního tlaku. V přírodní medicíně je také penízovka sametonohá doporučována jako regenerační prostředek a pro posílení střevní mikroflóry.
Enoki zvyšuje počty imunitních buněk, má protivirové a protibakteriální účinky, ničí kvasinky. Používá se také pro zmírnění potravinových alergií.
Penízovka má silné protizánětlivé účinky zejména u chronických zánětů v celém těle.
S velkým úspěchem se také používá při přírodní léčbě cukrovky zejména II. typu, a to společně s houbou Maitaké.
Můj tip:
Diabetes II. typu: čaj Anticukr + Enoki + Reishi
Chronické záněty v těle: Enoki + IMUNOfungin BIO
Přihlaste se k odběru novinek na mém blogu a zůstaňte se mnou ve spojení. Jakmile tu bude něco nového, budete o tom vědět mezi prvními.