Nejcennější životadárnou tekutinou je krev. Přivádí tolik potřebný kyslík do všech částí těla a také je zásobuje všemi živinami. Zároveň odvádí většinu zplodin z organismu. Krev protéká spletitým systémem žil a tepen.
Protéká cévami s větším průměrem, ale i těmi, které jsou mikroskopicky maličké a zásobují ty nejvíce okrajové části našeho těla. Tam se musí krevní částice „smrsknout“ jako zdatný sportovec, aby vše potřebné donesly tam kam mají a zároveň odvedly to co mají.
Ke své práci krev potřebuje velmi dobré „potrubí“, které je pružné, ale zároveň pevné. „Potrubí“, myšleno cévní systém, musí mít dostatečný průměr, tedy průtok. Potom vše funguje tak jak má, a my se cítíme zdraví a vitální.
Jestliže však cévní systém je nepružný a místy se sníženým průtokem, tedy s usazeninami na cévních stěnách, dochází k narušování výživy částí těla a rozvoji někdy až fatálních nemocí.
Neprůchodnost cév je zapříčiněna zejména ukládáním tuku, a to především cholesterolu na jejich stěnách. To je princip vzniku aterosklerózy, česky ke kornatění tepen. V místech, kde se cholesterolové pláty ukládají, dochází k zúžení cévy a krev obtížněji proudí.
Céva se také stává křehčí a méně pružná. Nedostatek krve znamená nedostatek kyslíku. A nedostatek kyslíku znamená zvýšené riziko vzniku nemocí jako jsou:
· mozková mrtvice
· embolie, trombóza
· infarkt myokardu
· nedokrvování končetin
· vysoký krevní tlak
· bolesti pohybového aparátu, zejména páteře
· bolesti hlavy
· únava
· poruchy imunity
· a mnoho dalších
Zásadní je rozumně snížit příjem nezdravých tuků. V první řadě se jedná o tzv. nasycené mastné kyseliny v potravinách, jako jsou sádlo, tučné maso, tučné mléčné výrobky, ale i zdánlivě zdravé potraviny, jako je kokosový nebo palmový olej. Právě nasycené mastné kyseliny v nich obsažené zvyšují hladinu “zlého” LDL cholesterolu, který se následně může usazovat na stěnách cév.
Tyto potraviny nahradíme přepuštěným máslem, olivovým olejem, lněným olejem, olejem z konopného semínka, libovým bílým masem, rybím masem, avokádem, ořechy. Vhodné je také zařadit potraviny bohaté na lutein, který snižuje možnost výskytu aterosklerózy. Jsou jimi listová zelenina jako je kapusta, špenát či zelí, dále paprika, mrkev a také vejce. Trošku kvalitního másla také neuškodí.
Velký pozor bychom si měli dát zejména na tzv. skryté tuky v některých potravinách, jako jsou smažené koblihy, nízkoprocentní čokolády, oplatky, sušenky ale i některé margaríny. Zde můžeme najít tzv. trans-mastné kyseliny. Tyto kyseliny, které se používají při ztužování umělých tuků a podílí se na zvýšení hladiny zlého “LDL” cholesterolu v krvi, a navíc ještě snižují hladinu “hodného” HDL cholesterolu.
Další velmi důležitý krok je nekouřit a co nejvíce omezit pití alkoholu. Významným faktorem zlepšujícím pružnost a průchodnost cév je pohyb. Nejlepší je ten přirozený jako je chůze, lehký běh nebo třeba i plavání a také přirozené otužování.
V neposlední řadě pak dýchání, zejména cílená pravidelná dechová cvičení, při kterých se naučíme správně a plně dýchat. Tato cvičení odbourávají stres a zlepšují průtok krve cévami.
Stres je mimo jiné silným hráčem při zvyšování hladiny cholesterolu v krvi stejně tak jako dysfunkce štítné žlázy, která má svůj důvod v dlouhodobém chronickém stresu.
Už naše babičky věděly, že česnek je na cévy. Konzumace česneku napomáhá nejenom cévám, ale působí i proti zánětům a třeba i střevním parazitům.
Stejné účinky má i známá bylina Česnek medvědí. Výhodou však je, že na rozdíl od klasického česneku v pokrmech nezpůsobuje problémy „žlučníkářům“.
Česnek medvědí můžeme konzumovat přímo nebo jej nakrájet do salátů. Tepelná úprava však silně snižuje jeho skvělé účinky na naše cévy. Pokud jej konzumujeme ve formě extraktu – tinktury, tak ta umí zachovat všechny báječné účinné látky tohoto daru přírody. Podporuje na naše cévy, zejména jejich průchodnost a pružnost.
Jestliže se rozhodneme udělat ve svém těle „cévní generálku“ přidejme si tedy ještě extrakt z kořene Eleuterokoku ostnitého a nezapomeňme na vitamíny řady B a přírodní vitamín C například z exotického ovoce Camu camu.
Taková několikatýdenní kůra opravdu dokáže zázraky! Vstupte na cestu zázračných bylinek a stravy, která léčí. Vaše tělo vám poděkuje a vy se budete cítit báječně.
Můj tip na kůru na očistu cév: užívejte tinkturu z pupenů Česnek medvědí + tinkturu Eleuterokok + kapsle Multiserafin.
Vše minimálně 3 měsíce vždy s týdenní pauzou po jednom měsíci
Přihlaste se k odběru novinek na mém blogu a zůstaňte se mnou ve spojení. Jakmile tu bude něco nového, budete o tom vědět mezi prvními.
Dobrý den,
ještě před pár lety byly velmi doporučovány tzv. Švédské kapky, ať už jako prevence nebo lék „téměř na vše“. Teď už o nich není téměř slyšet, asi na nich překupníci se zdravím moc nevydělají. Jsou stále užitečné tak, jako v době rad Marie Treben? A druhý dotaz přímo k cévám. Koupil jsem si v prášku Guduchi (Chebule srdčitá). Ta je na čištění krve a cév myslím vhodná?
Díky a krásné jaro přeje
Libor
Dobrý den. Přípravků na očistu cév je mnoho. Já se s vámi podílím prostřednictvím svého blogu s těmi, se kterými mám osobní dobrou zkušenost. Guduchi neznám.
Dobrý den, bylinky na kůru viz. výše mohu konzumovat najednou nebo postupně.
Děkuji za odpověď.
Ano, celou kůru můžete konzumovat společně. Je tak sestavená podle mých zkušeností.