Jak zmírnit „kocovinu“ přírodní cestou

Kocovina je stav, který mnozí lidé zažijí po konzumaci alkoholu, a přestože se její příznaky mohou lišit, často zahrnují bolest hlavy, nevolnost, únavu a zvýšenou citlivost na světlo a zvuk. Abychom pochopili, co způsobuje kocovinu, je důležité se nejprve podívat na to, jak tělo zpracovává alkohol a jaké procesy vedou k negativním účinkům druhého dne.

Proč máme kocovinu?

Odbourávání alkoholu

O vyloučení alkoholu z těla se starají zejména naše játra. Jejich buňky totiž produkují enzym, který se nazývá alkoholdehydrogenáza (ADH). Ten spouští přeměnu ethanolu na acetaldehyd, který má na organismus toxické účinky.

Acetaldehyd tak můžeme označit za hlavního viníka bolesti hlavy, nevolnosti a dalších příznaků kocoviny. Naštěstí jsme vybaveni dalším enzymem – acetaldehyd dehydrogenázou (ALDH), který se postará o jeho rozklad na neaktivní kyselinu octovou.

Někteří lidé ale mají vlivem genetické odchylky sníženou schopnost produkce enzymů ADH a ALDH. Acetaldehyd tak typicky hůře odbourávají, což se může projevit na celkově nižší toleranci alkoholu. Možná i vy máte známého, který je po jednom panáku značně veselejší než zbytek skupiny.

Dehydratace a nerovnováha elektrolytů

Alkohol má schopnost snižovat hladinu antidiuretického hormonu. Ten pak způsobuje větší vylučování vody ledvinami, což vede k nutnosti častější návštěvy toalety. Když vypijete například 250ml alkoholického nápoje s 50 g alkoholu, tak můžete čekat, že vaše tělo vyloučí asi 600–1000 ml moči. Mezi hlavní příznaky dehydratace kromě suchosti v ústech a žízně patří i tmavá moč a zhoršené mozkové funkce třeba v podobě horšího soustředění.

Díky častějším návštěvám toalety tak více ztrácíte i důležité elektrolyty, jako je sodík, hořčík, draslík nebo vápník. Ty se podílí na udržení optimální hydratace, ale také na správné funkci svalů, nervů, srdce a mozku.

Pokud alkoholické nápoje sem tam neproložíte i nějakým nealkoholickým nápojem, ideálně vodou, tak vás dehydratace nejspíš nemine

Zrádné kongenery

Kongenery jsou látky, které dodávají některým alkoholickým nápojům typickou chuť a vůni. Na organismus ale bohužel mají podobně toxické účinky jako ethanol.

Za kongenery jsou obecně označovány vedlejší produkty fermentačních procesů. Nejsou vyloženě špatné. Vlastně, dost zásadním způsobem ovlivňují chuť výsledných lihových produktů. Dodávají unikátní aroma, typické zabarvení, příchuť. Jenže čím víc jich je, případně v čím větší koncentraci jsou, tím horší je pak vaše kocovina.

Obecně platí, čím tmavší pití, tím víc kongenerů, nicméně je nutné také přihlédnout na množství obsaženého alkoholu. Takže více nás bude bolet hlava po tmavé whisky než po tmavém pivu.

Jaké jsou projevy kocoviny?

Bolest hlavy a trávení

Nejčastějšími projevy, které všichni známe bývá někdy až úporná bolest hlavy způsobená popsanými chemickými procesy, ale také pocity těžkosti a na zvracení.

Nejspíš jste už taky od někoho slyšeli starou známou poučku: „Pořádně se najez, než začneš pít.“ Pokud jste jeho radu poslechli, dost možná mu můžete poděkovat za příjemnější následující ráno. Pít na prázdný žaludek totiž není zrovna nejlepší nápad.

Alkohol se přes něj totiž do krve vstřebává rychleji, což se pak může projevit bolestí břicha, nevolností a celkově těžšími příznaky kocoviny. Před plánovaným večírkem tak nebude na škodu sníst večeři nebo v průběhu večera pozobávat jednohubky a jiné dobroty, které jsou zrovna po ruce.

Zhoršená kvalita spánku

Dostatečně dlouhý a ničím nerušený spánek je asi poslední věc, kterou byste po bujaré noci čekali. I když se vám třeba podaří usnout, nebude jeho kvalita nejspíš ideální. Alkohol totiž může komplikovat navození nezbytného hlubokého spánku. Po probuzení se tak pravděpodobně nebudete cítit úplně odpočatě a únava i ospalost vám bude dělat společnost po zbytek dne.

Nekvalitní spánek dokáže rozhodit i hladinu vašich hormonů. Může dojít ke zvýšení množství ghrelinu (hormon hladu), a naopak snížení leptinu (hormon sytosti). To je možná důvod, proč má den po párty řada lidí pořádný hlad. Kručící žaludek se pak snaží uspokojit typicky vysoce kalorickými jídly, které obsahují hodně tuku a soli. Taková vejce se slaninou jsou v tomto případě daleko lákavější než ovesná kaše s ovocem

Negativní vliv na imunitní systém

Alkohol může pořádně zamávat i s vaším imunitním systémem. Řada studií totiž odhalila, že lidé s kocovinou mají často zvýšenou hladinu prozánětlivých cytokinů. Tyto látky se v těle zvyšují typicky při boji proti nějaké infekci. Často pak způsobují bolest svalů a hlavy, únavu, nevolnost i podrážděnost.

S množstvím alkoholu v těle pak typicky roste také hladina již zmíněných cytokinů. Při odbourávání alkoholu v organismu vznikají také škodlivé volné radikály, které mohou způsobit oxidační stres. Ten je rovněž často spojován s příznaky kocoviny.

Kdy kocovina přejde a jak dlouho typicky trvá?

První příznaky kocoviny na sobě můžete začít pozorovat 6–8 hodin po vypití posledního drinku. Jedná se o dobu vystřízlivění, kdy už došlo k odbourání alkoholu z organismu. Na úplné odeznění a konec kocoviny si pak musíte počkat zhruba 20–24 hodin. Vše ale záleží na mnoha faktorech, jako je typ a množství vypitého alkoholu, genetická výbava, rychlost metabolismu a také tělesná hmotnost a výška.

Existuje nějaká pomoc? Ano!

Pokud půjdete na večírek, návštěvu či jakoukoliv párty, a víte, že budete konzumovat alkohol, dopřejte svému tělu pomoc ve formě přírodních kapslí Kocovina. Jsou velmi účinné! Podpoří funkci vašich jater, aby dokázali rychleji a účinněji zpracovat konzumovaný alkohol. Také obsahují byliny, vitamíny a minerály na ochranu vašeho trávicího traktu a nervových zakončení zejména v mozku.

Přírodní kapsle Kocovina obsahují byliny jako je ostropestřec na ochranu jater, ale i opuncii, která zároveň chrání játra, ale i celý trávicí trakt společně s čekankou a kurkumou. Organická kyselina taurin podporuje přirozeně metabolické procesy v játrech, chrání slinivku i mozek. Cholin, hořčík a vitamíny řady B jsou účinnými pomocníky nejenom pro naše játra, ale také pro mozkové funkce.

Přírodní kapsle Kocovina se doporučuje užívat jak před konzumací alkoholu, tak také po ní.

V tuto chvíli víte, že váš další večírek už nemusí být nutně ve znamení silné, nepříjemné kocoviny. Již víte jak na to!

Odebírejte novinky z mého blogu

Přihlaste se k odběru novinek na mém blogu a zůstaňte se mnou ve spojení. Jakmile tu bude něco nového, budete o tom vědět mezi prvními.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.