Když se řekne „céčko“

Vitamín C, odborně kyselina askorbová, patří snad k nejznámějším vitamínům, ale i k nejznámějším přírodním látkám vůbec. Je všeobecně znám jako látka posilující imunitní systém v období nemoci, ale i během rekonvalescence. Vitamín C má však pro naše tělo mnoho významů. Mimo jiné působí na klouby, hormonální systém, cévy či mozkové funkce.

Navzdory přesvědčení mnoha lidí NENÍ kyselina askorbová to samé jako vitamin C. Ten je složen hned z několika složek, které v kyselině askorbové chybí. Navíc kyselina askorbová zabíjí ve střevech prospěšné bakterie a narušuje tak přirozenou střevní mikroflóru.

V přírodě se vitaminy vyskytují v komplexu dalších látek, které zlepšují jejich vstřebatelnost a umocňují jejich následnou využitelnost. Vitamin C se v přírodě vždy vyskytuje v komplexu s flavonoidy, které účinek kyseliny L-askorbové podporují.

Kde vitamín C najdeme?

Camu Camu

Nejvíce přírodního vitamínu najdeme v ovoci s názvem Camu Camu. Strom Camu Camu s latinským názvem Myrciaria dubia dorůstá výšky 3–6 metrů a svým vzhledem připomíná spíše keř. Vyskytuje se v západní části Amazonky, zejména v Peru, Mexiku, Bolívii a Argentině, ve vlhkých tropických oblastech v blízkosti řek.

Plody Camu Camu obsahují vysoký podíl vitaminu C – 3x více než v Acerole, 5x více než v Acai berry, 6x více než v Šípku, 10x více než v Rakytníku, 50x více než v pomerančích a 60x více než v citronech. Dále jsou významným zdrojem vitaminu skupiny B, rostlinných bílkovin, vápníku, draslíku, železa, fosforu a flavonoidů

Extra silný extrakt z plodů Camu Camu najdete v balení čaje Restart. Ve spojení s olivovými listy v čaji Restart velmi dobře působí nejenom na imunitu, ale i na cévy, mozek, klouby, krevní tlak i únavu.

Plody šípku

Z dalších přírodních forem, které můžeme najít v různých přírodních přípravcích, je možné uvést výtažek z plodů šípku či rakytníku. V plodech šípku se vitamín C vyskytuje společně s flavonoidy, které ještě posilují jeho působení. Plody šípku jsou ovšem nejen bohatým zdrojem vitamínu C, ale i rutinu, vitamínů skupiny B, vitamínu K, karotenu a dalších biologicky aktivních látek. Přírodní vitamín C má formu polyaskorbátu, jehož působení trvá déle než u synteticky vytvořených forem vitamínu C.

Plody rakytníku

Co se týče oranžových plodů rakytníku, tak ty mimo vitamínů C obsahují navíc z přírodních látek vitamíny A, D, F, K a vitaminy skupiny B, flavonoidy, třísloviny a různé minerály.

Dalšími přírodními zdroji vitamínu C jsou Acerola, citrusové plody, jablka, černý rybíz, medvědí česnek, červená paprika či řeřicha.

Nekupujte chemické „céčko“! Dejte přednost přírodnímu vitamínu C.

Odebírejte novinky z mého blogu

Přihlaste se k odběru novinek na mém blogu a zůstaňte se mnou ve spojení. Jakmile tu bude něco nového, budete o tom vědět mezi prvními.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.