Pampeliška – plevel i léčivka

Kdo by neznal pampelišku. Jako děti jsme z jejích květů dělaly krásné věnečky a honily se po louce poseté zářivými žlutými kvítky.

Zahrádkáři a zahradníci jí moc rádi nemají a snaží se jí jako plevel ze svých zahrad odstranit, ale bylináři si bez ní nedokáží představit téměř žádný bylinný čaj. Její léčebné využití je široké a uplatní se i v gastronomii. Podívejme se na ni blíže.

Květy Pampelišky lékařské

Pampeliška roste hojně na lukách, mezích, polích, zahradách i parcích. Tam všude si v jarním období můžeme natrhat květy a připravit si z nich jednoduchý pampeliškový med:

Pětilitrový hrnec naplníme opranými květy pampelišky a zalijeme vodou. Vaříme 45 minut, potom odstavíme zhruba na jednu hodinu. Tekutinu scedíme, květy důkladně vymačkáme. K tomuto odvaru přisypeme 1 kilogram nerafinovaného přírodního cukru a přidáme šťávu ze 3 citronů. Vše jemně povaříme, než se cukr rozpustí. Hustou směs nalíváme do vymytých sklenic a dobře zavíčkujeme.

Listy Pampelišky lékařské

Listy sbíráme na konci jara v době, kdy pampeliška odkvete a může svoji sílu soustředit do růstu listů. Můžeme je usušit a pak smíchat s dalšími sušenými bylinami jako je třeba měsíček, šalvěj nebo řebříček. Tato směs dobře čistí krev, podporuje celkové trávení a metabolismus. Čerstvé listy můžeme přidávat do salátů. Zvýší nám tvorbu žluče a podpoří trávení.

Tip na očistu žlučníku: 30-40 gramů čerstvých pampeliškových listů pokrájíme do půl litru studené vody, necháme prudce převařit a pak deset minut luhovat. Užíváme vždy šálek před obědem a před večeří.

Kořen Pampelišky lékařské

Kořeny sbíráme na podzim. Kořen obsahuje přírodní prebiotikum – polysacharid inulin. Ten slouží našim přátelským bakteriím ve střevě jako jejich „výživa“, podporuje jejich růst a funkci. Sušený kořen můžeme nadrtit a užívat na špičku nože 2x denně před jídlem nebo z něj můžeme dělat odvar, který se vaří jednu minutu. Podává se 2-4x denně před jídlem. Odvar z kořene působí velmi dobře na celkovou látkovou výměnu, podporuje imunitu, funkce trávicího traktu, odvodňuje, rozpouští ledvinové a močové kameny.

Odvar z kořene je velmi hořký a u některých osob může způsobovat nauzeu. V tomto případě je vhodné užívání ve formě tinktury.

V přírodě najdeme lék na každou naši bolístku!

 

Odebírejte novinky z mého blogu

Přihlaste se k odběru novinek na mém blogu a zůstaňte se mnou ve spojení. Jakmile tu bude něco nového, budete o tom vědět mezi prvními.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.