Reflux jícnu a přírodní léčba

Jedno z velmi nepříjemných onemocnění, které by se již dalo zařadit mezi civilizační choroby je reflux jícnu. Věková kategorie lidí, kteří mají obtíže spojené s tímto onemocnění strmě klesá, a dnes již není výjimkou, že jím trpí i malé děti. Na vině bývá nejčastěji stres a špatná skladba stravy.

Co to je?

Následkem uvolnění dolního svěrače jícnu dochází k pronikání kyselého obsahu žaludku do oblasti jícnu. Žaludeční kyseliny, zejména kyselina chlorovodíková, postupně poškozují sliznici jícnu, což lidé vnímají jako pálení žáhy, říhání, pálení za hrudní kostí (v některých případech to může vypadat jako infarkt myokardu), zápachem z úst.

Velmi typickým příznakem refluxu jícnu bývá chronický kašel, který často z počátku není přisuzován této chorobě. Až po vyčerpání klasické léčby na kašel, která nebývá v tomto případě úspěšná, přichází na řadu další pátrání po příčině chronického kašle, a tou bývá právě reflux jícnu.

Kašel je v tomto případě následkem toho, že výpary kyselin dráždí průdušky. Tento symptom se objeví i tehdy, když nás trápí „stresový reflux“, tj. pálení žáhy se objeví jen ve stresových situacích, případně při nervozitě vznikne pálení žáhy, reflux a kašel.

Dalšími příznaky bývají: bolesti v oblasti tzv. trojúhelníku, nadýmání, říhání, pálení žáhy, pálení za hrudní kostí, nepravidelná stolice či průjmy.

Příčiny vzniku refluxu jícnu

Důvodem vzniku refluxu jícnu je v převážné většině nesprávná skladba stravy, především strava obsahující velké množství tuků, lepku, alkoholu a cukru a také trvalé překyselení organismu.

Reflux jícnu může vzniknout na základě většího vnitrobřišního tlaku, který způsobuje nadváha, anebo také konzumace objemově většího množství jídla, než tělo potřebuje.

Tlak na žaludek může být i příčinou narušení rovnováhy střevní flóry, škodlivého přemnožení jednotlivých bakterií a střevních plynů, které vznikají v důsledku bakteriálního rozkladu v žaludku a ve střevech. Příznaky zhoršují i jídla, která zvyšují plynatost, konzumace alkoholu a kouření. Častým důvodem bývá i dlouhodobý chronický stres a také dlouhodobé užívání léků.

Režimová opatření při této chorobě jsou zásadní pro úspěšnou léčbu. K tomu velmi dobře přispívá i bylinná léčba.

Co dělat?

  1. Rozdělte stravu na více menších porcí. Při jídle jí pořádně rozkousejte, nepolykejte velké kusy potravy.
  2. Vyřaďte ze svého jídelníčku přidaný cukr. Přirozeně přítomný cukr je v ovoci, které nevadí. Všechno ostatní sladké způsobuje překyselení v trávicím traktu a následnou tvorbu plynů, které dráždí svěrač jícnu
  3. Nejezte výrobky obsahující bílou mouku. Vše by mělo být vyrobené z celozrnné, ne vymílané mouky.
  4. Nepijte alkohol
  5. Nepijte kravské mléko, sladké a sycené nápoje
  6. Pravidelně cvičte typ cvičení, kde se zapojuje střed těla. Může to být Pilates, SM systém nebo různá dechová cvičení používaná v józe.
  7. Uvolňujte stres pohybem a dechem ( Wim Hofova metoda dechu)

Bylinná léčba

Můj tip: pijte čaj Odkyselení organismu. K tomu užívejte kapsle Digestiv a tinkturu z kořene pampelišky. Čaj pijte na lačno, ostatní přípravky po jídle.

 

 

Odebírejte novinky z mého blogu

Přihlaste se k odběru novinek na mém blogu a zůstaňte se mnou ve spojení. Jakmile tu bude něco nového, budete o tom vědět mezi prvními.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.