Zažili jste někdy pocit, že po dobrém jídle jste měli v žaludku jak v „pokojíčku“ a celé tělo vám zaplavil příjemný pocit uvolnění a blaha?
Stane se to ve chvíli, kdy jíte pomalu a vědomě, tedy ne ve spěchu a na talíři máte odpovídající množství jídla ve skladbě, která dělá vašemu tělu dobře. A co je důležité, jídlo má teplotu těla.
Potom, pokud váš zažívací trakt není přeplněný a nenachází se v něm jen přepálené tuky a nadmíra cukrů, můžete tento pocit zažít. Pocit příjemného blaha.
Vše, co prochází naším střevem potřebuje ke svému strávení enzymy, žluč a další látky, které štěpí jednotlivé složky potravy. Co je potřeba v danou chvíli udělat, či uvolnit řídí tzv. enterogenní nervová soustava ve střevech neboli ve zkratce ENS. Můžeme si jí představit jako síť milionů nervových buněk v našem střevě.
Tato rozsáhlá nervová síť je propojena s trávicími orgány , ale také přímo s mozkem. Co se týče komunikace mezi ENS a mozkem, tak bylo zjištěno, že z celkového objemu vzruchů probíhajících mezi těmito dvěma orgány probíhají většinou signály ve směru od střev k hlavě a v malé menšině od hlavy do střev.
Takže to, co se děje ve střevech ovlivňuje naše myšlení víc, než ovlivňuje přímo naše myšlení střeva.
Typickým příkladem je situace, kdy nám klesne hladina cukru. Agrese, nepatřičné poznámky, nervozita.
Kolik agrese bylo vypuštěno z úst po velkém přejedení se nebo naopak po příliš dlouhém hladovění?
Je jisté, že naše pocity a z nich vyvěrající myšlenky jsou ovlivňovány spokojeností našeho břicha.
Ne všichni obyvatelé střev jsou vítaní nájemníci. Přemnožené plísně například vedou k nutkavé chuti na sladké a k trvalé podrážděnosti a únavě. Způsobují i chronické záněty a poruchy imunity
Škrkavky, tasemnice, hlísti nebo roupi vypouštějí neurotoxiny, které v CNS spouští neklid, úzkost a depresi. Pokud se necítíme dobře, hraje v tom hlavní roli naše břicho.
Při poklesech nálad je proto správné soustředit se na střeva, protože tam se koneckonců tvoří většina hormonu serotoninu, který je zodpovědný za naši dobrou náladu.
Pokud si přejeme vystěhovat ze svých střev všechny příživníky a parazity, jezme hodně pestrobarevné zeleniny, čerstvých bylinek a kvašených výrobků, pijme zásadně neslazené nápoje.
Vyšleme do našich střev silné pomocníky – přírodní houby. Ty umí zatočit s parazity, plísněmi i dalšími nezvanými hosty.
Poslouchejte signály svých střev. Tyto nám střeva dávají prostřednictvím rozsáhlé nervové sítě zvané druhý mozek. Jsou to zprávy nezkreslené našimi domněnkami, a pokud je nám z něčeho na nic, měli bychom jít od toho. Ať už je to jídlo, nebo setkání.
Známým je efekt pročištění mysli jako následek pročištění střev. Mezi jogíny je tento způsob očisty známý jako šankhaprakšálana. Vyčištění střev a mysli se v tomto případě dosahuje pitím slané vody kombinovaným s cvičením.
Nemusíme chodit až do daleké Indie. Střeva můžeme pročistit i méně dramatickým způsobem. Vyzkoušejte kombinaci přípravků Paravit + Cytosan. Doporučujeme užívat ráno na lačno 2 kapsle Antiparazitenu a večer před spaním 2 kapsle Cytosanu. Důležité je při této kůře doplnit kvalitní probiotika ve formě Harmonelo Probio ráno na lačno.
Celá kůry by měla trvat tři měsíce, vždy s týdenní pauzou po jednom měsíci.
Věřím, že sami pocítíte skvělý účinek pročištění trávicího traktu na vaši duševní pohodu a klid.
Přihlaste se k odběru novinek na mém blogu a zůstaňte se mnou ve spojení. Jakmile tu bude něco nového, budete o tom vědět mezi prvními.