Arónie, moje láska…

…a už je to tady. Každoroční boj mezi mnou a vykutálenými ptáčky. Jaký? No, přeci kdo dříve sklidí úžasné plody Černého jeřábu – arónie.

Už jsme si spolu udělali za ty roky kompromis. Nechám jim část úrody a pak přes keříky hodím síťku, aby také něco zbylo na mne. Musím být však velmi obezřetná, jelikož drozdi, špačci i kosáci umí očesat stromek během pár hodin.

Název Temnoplodec černoplodý přesně vystihuje, jak vypadají její plody. Velké téměř černé kuličky se specifickou chutí. Mám je ráda jen tak za syrova. V ústech cítíte kombinaci zvláštní sladkosti, kyselosti a zároveň svíravosti.

Arónie ( Jeřáb černý, Temnoplodec černoplodý) je velmi účinná léčivá bylina, tedy spíše léčivý keř. V přírodním léčitelství je z něj využívají pupeny a plody. Nádherné červeně zbarvené listy na podzim pak potěší vaši duši.

Plody mají vysoký obsah červených barviv, které působí antioxidačně a chrání naše buňky. Obsahují jich cca 5krát víc než stejné množství modrých hroznů. Arónie obsahuje všechny důležité vitaminy a minerály, především velké množství rutinu, jódu a draslíku.

Extrakt z pupenů Černého jeřábu dokáže harmonizovat činnost štítné žlázy jak při snížené, tak i zvýšené funkci. Plody pak posilují imunitu, chrání náš kardiovaskulární systém, podporují pevnost a pružnost cévních stěn.

Látky obsažené v plodech Arónie zlepšují zrak, čistí klouby od kyselých usazenin, lehce snižují krevní tlak, snižují překyselení žaludku, podporují koncentraci a vitalitu.

Nejlepší léčebné použití plodů Černého jeřábu je přímá konzumace čerstvých, sušených nebo zmražených plodů. Mohou se také přidávat do bylinných čajů nebo třeba do ovesné kaše či jogurtu.

Jelikož máme všichni mlsné jazýčky, tak naše babičky vymyslely skvělé recepty na její zpracování. Jsou to různé džemy, marmelády, šťávy a také skvělý likér. Tak pojďme na něj…

Potřebujeme:

3 kg čerstvých plodů Černého jeřábu – Arónie

1 kg cukru nejlépe třtinového

1 litr rumu (používám kvalitní značky s příjemnou rumovou vůní)

1 citron v BIO kvalitě

hřebíček ( přiměřeně)

skořice celá (přiměřeně)

vanilkový lusk

Jak na to…

Čisté, umyté plody Arónie dáme do hrnce. Já je tam dávám i se stopkami. Zalijeme vodou tak, aby byly všechny plody těsně pod hladinou a dáme vařit.

Jakmile začne voda vařit přidáme několik plátků citronu, koření a vnitřní část vanilkového lusku.

Necháme povařit na mírném ohni 7-10 minut. Potom odstavíme a celou směs necháme v přikrytém hrnci na chladném místě ideálně do druhého dne.

Druhý den šťávu přecedíme přes bavlněný hadřík a z plodů se snažíme vymačkat také co nejvíce šťávy. Pozor! Arónie opravdu hodně barví!

Do přeceděné šťávy přidáme cukr a opět necháme za stálého míchání lehce převařit. Rozpuštěný cukr nám tekutinu mírně zahustí. Přilijeme rum a dávkujeme do lahví, které jsme si předem vypláchli horkou, převařenou vodou.

Likér je vynikající jen tak studený, ale za chladných zimních večerů si z něj můžete udělat aróniový grog na zahřátí anebo skvělý chutný čaj.

Pokud si nestihnete vyrobit nějakou dobrou mňamku z Arónie, tak mohu doporučit tento sirup: zde

Tinkturu z pupenů Arónie na harmonizaci vaší štítné žlázy pak naleznete zde

 

Odebírejte novinky z mého blogu

Přihlaste se k odběru novinek na mém blogu a zůstaňte se mnou ve spojení. Jakmile tu bude něco nového, budete o tom vědět mezi prvními.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.