Chřest – léčivá bylina i pochoutka

Chřest lékařský si lidé vychutnávali již ve starověkém Egyptě. Postupně se jeho používání jako léčivé byliny, ale zároveň i jako výborného jídla rozšířilo do Římské říše, Španělska a později i do Francie, Anglie, Německa a dále.

První, kdo popsal účinky této zeleniny jako ozdravné a pročišťující, byl ve druhém století n. l. antický lékař Galén.

Chřest je bohatý na vápník, železo, hořčík, zinek, draslík, síru, fosfor, vitamín C, A, E a vitamíny skupiny B, alkaloid asparagin (alkaloidy jsou látky, které jsou přítomné v živých rostlinách, obsahují aktivní sílu života rostliny, bez které nemůže růst ani zůstat na živu).

Chřest povzbuzuje činnost ledvin a podporuje tak vylučování vody. Používá se také při prevenci i léčbě ledvinových kamínků, u revmatismu a dny. Dále celkově detoxikuje organismus, urychluje látkovou výměnu, léčí kožní nemoci, posiluje srdce a imunitní systém.

Sezóna chřestu je velmi krátká, tak je potřeba ji řádně využít.

V obchodech najdeme dva druhy chřestu. Bílý a zelený. Ten zelený se na rozdíl od jeho kolegy bílého nemusí loupat, a mě osobně chutná více. I když kdejaký gurmán by mě asi opravil, jelikož bílý chřest je prý lepší…

Miluji zelený chřest. Když si jej přinesu domů, jsem schopna celý svazek sníst jen tak, bez jakéhokoliv dochucení. Jen čerstvý, omytý.

Na rychlou večeři ho krátce povařím v osolené vodě, dám okapaný na talíř, zaliji rozpuštěným máslem a posypu hromadou parmazánu. Mňam!

Můžete zkusit i rychlou vynikající polévku

Potřebujeme:

1 svazek zeleného chřestu

1 balíček mražené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) nebo čerstvou

kousek másla

koření – kari např. Tandoori masala či podobné s obsahem kurkumy

Jak na to?

Do hrnce dáme rozpustit máslo a na něm lehce osmahneme kořenovou zeleninu nakrájenou na malé kousky

Chřest připravíme tak, že vršky oddělíme a dáme do misky a spodní, dřevnatou část odřízneme. Zbytek nakrájíme na menší kolečka.

Nakrájený chřest přidáme k zelenině

Přidáme koření a sůl. Ve své kuchyni velmi ráda používám různé druhy kari koření. Jsou to směsi koření, kde většinou bývá základem kurkuma. Koření je lehce pikantní a pomáhá trávení. Pokud vám tento typ koření vadí, stačí přidat jen muškátový oříšek

Vše zalijeme vodou a vaříme 10-15 minut

Následně rozmixujeme a zjemníme smetanou. Používám smetanu se sníženým obsahem laktózy nebo sójovou.

Na závěr přidáme vršky chřestu, které jsme si na začátku odložili do mističky.

Polévku si můžeme na talíři dochutit nastrouhaným parmazánem, zejména v tom případě, pokud jsme nepoužili kari koření.

Tak dobrou chuť!

Odebírejte novinky z mého blogu

Přihlaste se k odběru novinek na mém blogu a zůstaňte se mnou ve spojení. Jakmile tu bude něco nového, budete o tom vědět mezi prvními.

Komentáře
  1. Poděkování napsal:

    Super, velmi ma tesi že som mohol spoznat taku vynikajucu bylinkarku ako ste vy pani Benediktova.Dakujem za prispevky ktore tu posíláte.

Napsat komentář: Poděkování Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.